A A A
slim reizen
Bent u de files beu? Wilt u meer zekerheid in reistijd? Genoeg van de eeuwige zoektocht naar een parkeerplaats? Zoekt u een kostenbesparing of minder afschrijving op uw auto? Wilt u uw reistijd bovendien beter kunnen besteden?

De website www.slimreizen.nl deelt ervaringen en kennis uit de praktijk.
voor de werknemer
Probeer reizen in de spitsuren te vermijden, door bijvoorbeeld eerst een uur thuis te werken en daarna naar kantoor te rijden. Ook samen rijden met collega's die in de buurt wonen, of met buurtgenoten die op hetzelfde bedrijventerrein werken is een slimme oplossing. Probeer het openbaar vervoer, of stap met mooi weer op de fiets.

U hebt zoveel keus: varieer in het verkeer! Wilt of moet u toch de auto gebruiken? Ga dan goed voorbereid op pad en kijk op de website voor de actuele verkeerssituatie, alle wegwerkzaamheden en parkeermogelijkheden in de stad.
voor de werkgever
Als professionele werkgever heeft u het beste voor met uw onderneming, uw medewerkers en uw omgeving. U kunt als werkgever verschillende redenen hebben om fietsstimulering toe te passen. Wellicht staan uw medewerkers dagelijks in de file op weg naar het werk of is er dagelijks strijd om een parkeerplek bij uw organisatie.

Wilt u duurzaam ondernemen, maar weet u niet hoe of wilt u kosten besparen op woon-werkverkeer?

Wilt u hulp bij het maken van een vervoerplan voor uw werknemers, neem dan contact met ons op via postbus@prvlimburg.nl.

slim reizen op de fiets
Genoeg van die parkeerproblemen? Te veel auto’s met te hoge kosten in het wagenpark? Wilt u richting geven aan uw MVO-beleid? Duurzaamheid verhogen en CO2-uitstoot verlagen? Doe aan fietsstimulering bij medewerkers en laat hen slim reizen! Het principe is simpel: zorg ervoor dat naar het werk fietsen een aantrekkelijk alternatief wordt voor de auto.

U mag aan uw werknemers eens per drie jaar een fiets vergoeden of verstrekken. Als de fiets duurder is dan € 749, dan wordt het restbedrag nog wel bij het loon geteld. Verder moet de werknemer op meer dan de helft van de werkdagen (gedeeltelijk) met de fiets naar het werk komen. Bovendien kunt u de werknemer een onbelaste reiskostenvergoeding geven voor de fietskilometers. De fiets moet dan wel eigendom zijn van de werknemer (bij beschikkingstelling blijft de fiets uw eigendom).

De werknemer gebruikt de fiets (die hij in eigendom heeft gekregen) alleen om naar het station te komen. Mag ik voor de trein nog een onbelaste vergoeding geven?
Ja, en daarbij kunt u kiezen tussen de werkelijke kosten of € 0,19 per km.

Mag een werknemer die een fiscaalvriendelijke fiets heeft ook nog € 0,19 per fietskilometer ontvangen?
Ja, dat mag. Dit geldt echter niet voor de fiets die u in bruikleen heeft gegeven, omdat dit wordt gezien als vervoer vanwege de werkgever.

Mag ik in een jaar meer dan € 82 voor de fietsaccessoires vergoeden als de werknemer bewijst dat hij voor een hoger bedrag uitgaven heeft gedaan?
Nee. Mochten de werkelijke kosten van de bijkomende zaken hoger zijn, dan kan toch slechts € 82 worden vergoed, zelfs al kunnen er bonnen voor een hoger totaalbedrag worden overlegd.

Kan ik dan naast de vergoeding van € 82 nog een accessoire, bijvoorbeeld een extra slot, onbelast verstrekken?
Nee, het jaarlijkse bedrag van € 82 geldt voor verstrekkingen en vergoedingen tezamen. Geeft u al een vergoeding van € 82 voor de bijkomende zaken, dan is een vrije verstrekking van dergelijke zaken in datzelfde jaar niet meer mogelijk.